Naturalny nawóz z pokrzywy, inaczej gnojówka to sprawdzony sposób na wzmocnienie wielu roślin w ogrodzie. W jej składzie znajdziemy azot, potas, fosfor, wapń, krzem, tytan. Dzięki temu uodparnia rośliny na niekorzystne warunki, ataki szkodników i choroby.
Gnojówka z pokrzyw to świetny nawóz do pomidorów. Pomaga im bujnie i zdrowo rosnąć i jest w pełni naturalna. W czasie kwitnienia i owocowania zaleca się stosowanie innych nawozów, zawierających większe dawki potrzebnego potasu, np. gnojówkę z żywokostu. Gnojówką z pokrzywy warto podlewać ogórki, cukinię, dynię, bakłażany, a także zioła.
Gnojówką z pokrzyw możemy po rozcieńczeniu podlewać nie tylko warzywa, ale i krzewy, drzewka owocowe i ozdobne np. róże.
Jeszcze jednym z zastosowań gnojówki z pokrzyw w ogrodzie jest przyspieszenie kompostowania.
Przepis na gnojówkę z pokrzywy
W maju i czerwcu, kiedy pokrzywy są młode i jest ich najwięcej, wybieramy się z grubymi rękawicami (można też bez, jeśli ktoś lubi) i workiem lub wiaderkiem na zbiory. Już w trakcie zbierania możemy je wstępnie rozdrobnić, tnąc na mniejsze kawałki. Rozdrobione z grubsza liście i pędy przekładamy do plastikowego pojemnika i zalewamy wodą, która powinna je całkowicie przykryć. Zostawiamy nieco miejsca od góry na swobodne mieszanie gnojówki. Możemy także zalać wodą pokrzywy umieszczone w raszlowym worku np. po cebuli i innych warzywach. Wiaderko, beczkę lub pojemnik nakrywamy gazą, deską lub pokrywą (zapewniając powietrze dla fermentacji), aby podczas deszczu jego zawartość się nie wylała. Pokrywa chroni także zwierzęta przed wpadnięciem do zbiornika.
Po kilku dniach gnojówka zacznie się pienić, co oznacza, że zawartość zaczęła fermentować. Proces fermentacji może potrwać 1-3 tygodnie, w zależności od temperatury. Kiedy przestanie się pienić, będzie gotowa do użycia.
Pojemnik stawiamy z dala od domu, tarasu i miejsca odpoczynku, gdyż podczas mieszania gnojówka z pokrzywy wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. Zapach ten możemy nieco zniwelować, dosypując do wiadra garść mączki bazaltowej lub emy.
Co kilka dni warto przemieszać zawartość wiaderka np. drewnianym kijkiem, uważając, aby nie zachlapać sobie ubrań.
W czasie ciepłej pogody gnojówka z pokrzyw dojrzewa szybciej i może być gotowa po 1-2 tygodniach. Wtedy przelewamy całość przez gazę, sito lub inny materiał i przechowujemy w ciemnym miejscu (jeśli nie stosujemy jej od razu). Możemy nie przecedzać gnojówki, jednak niesfermentowane do końca liście i pędy będą nam zatykać wylot w konewce.
Resztki nierozłożonych pędów możemy wyrzucić na kompost lub zakopać w ziemi.
Jak długo może stać gotowa gnojówka z pokrzyw?
Gotową gnojówkę najlepiej zużyć od razu. Jeśli nie mamy takiej możliwości, po całkowitym zakończeniu fermentacji można przelać ją do zamykanych butelek i postawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Powinna zachować swoje właściwości przez kilka miesięcy.
Jak stosować gnojówkę z pokrzyw?
Gotową gnojówkę z pokrzywy musimy rozcieńczyć przed zastosowaniem. Najczęściej używa się proporcji 1:10 tj. 1 litr gnojówki na 10 litrów wody. Do młodych, nowo posadzonych rozsad można zastosować proporcję 1:20. Dla bardziej wymagających 1:5.
Jeśli chodzi o częstotliwość podlewania, to w zależności od możliwości i potrzeb danego gatunku możemy to robić co 2-3 tygodnie. W większości przypadków wystarczy zastosować gnojówkę z pokrzyw 2-3 razy w sezonie. Z uwagi na nieprzyjemny zapach, nie warto stosować jej do sałat i warzyw o krótkim okresie wegetacji, chyba że na samym początku uprawy.
Gnojówkę z pokrzyw możemy wykorzystać także w formie oprysku na mszyce i inne szkodniki w proporcji 1:20 lub 1:10. Nie ma tu jednak jednej recepty na wszystkie rośliny. Do oprysków możemy wykorzystać też słabszy wyciąg 1-2 dniowy. Zamiast gnojówki możemy przygotować wywar lub napar z pokrzywy.
Jakich roślin nie podlewać gnojówką z pokrzyw?
Z uwagi na obojętny do lekko kwaśnego odczyn pH gnojówki możemy nią podlewać większość roślin. Nie ma konieczności nawożenia nią fasoli, z uwagi na to, iż sama roślina wiąże azot z powietrza. Jeśli chcemy użyć jej do podlewania roślin kwasolubnych, warto przygotować ją na bazie deszczówki, gdyż woda ze studni, czy wodociągu ma często zasadowy odczyn.
Środki ostrożności 🙂
Przy przygotowaniu, mieszaniu i podlewaniu gnojówką z pokrzyw warto zakładać lateksowe (nieprzepuszczalne) rękawiczki. Jeśli niechcący się nią ubrudzimy, jej zapach może pozostać z nami na dłużej.
Gnojówka z pokrzyw to doskonały naturalny środek wzmacniający i nawóz dla wielu roślin ogrodowych, który warto przygotować wiosną. Jest źródłem wielu składników i ogranicza konieczność stosowania nawozów mineralnych.