Suszenie ziół to tradycyjny sposób na zachowanie ich aromatu i właściwości na dłużej. Suszenie ziół nie jest skomplikowane, dlatego warto spróbować niezależnie od wielkości naszej uprawy oraz tego czy mieszkamy w domu, czy mieszkaniu. Możemy również ususzyć zioła w doniczkach zakupione w sklepie. W tym artykule opiszemy jak suszyć zioła w domu oraz jak je przechowywać.
Kiedy zbierać zioła do suszenia?
Wiele ziół możemy zbierać od wiosny do jesieni. Najbardziej aromatyczne są latem pod wpływem słońca. Tymianek, oregano warto zbierać tuż przed kwitnieniem lub w trakcie. Mają wtedy najwięcej aromatu. Również kwiatostany tych ziół, a także bazylii, mięty, melisy, estragonu, nadają się do suszenia.
Zioła możemy suszyć na bieżąco, małymi partiami lub ścinać nisko całe rośliny. Większość z nich odrasta ponownie i nadaje się do ponownego zbioru w danym sezonie.
Zioła zbieramy w suchy i słoneczny dzień, po zejściu porannej rosy lub popołudniem.
Czy zioła przed suszeniem należy płukać?
Zioła przed suszeniem możemy przepłukać pod bieżącą wodą, zwłaszcza jeśli są zanieczyszczone np. piaskiem, szkodnikami lub miały do nich dostęp zwierzęta. Jeśli wyglądają zdrowo i czysto, nie musimy ich myć.
Jakie zioła z ogrodu można suszyć w domu
Suszenie ziół w domowym zaciszu to świetny sposób na zatrzymanie aromatu i smaku wielu popularnych roślin uprawianych w naszych ogródkach, balkonach i tarasach. Oto kilka popularnych ziół, które świetnie sprawdzą się w Twojej kuchni:
Mięta – ma orzeźwiający smak i zapach – doskonale nadaje się do herbat i napojów.
Melisa – świetna jako napar uspokajający.
Rozmaryn – idealny do potraw mięsnych i warzywnych.
Tymianek, majeranek, cząber, oregano – mają właściwości antybakteryjne, dlatego sprawdzi się przy jesienno-zimowych przeziębieniach, a także jako dodatek do potraw.
Bazylia – niezastąpiona w kuchni włoskiej.
Pokrzywa – łatwo dostępne zioło, świetne na lecznicze herbatki i płukanki kosmetyczne.
Szałwia – do mięs i leczniczych naparów.
Pamiętajmy, aby zioła przeznaczone do suszenia pochodziły z dobrego źródła, najlepiej z własnej uprawy w przydomowym ogrodzie, działce lub balkonie. Nie zbierajmy ziół rosnących blisko ruchliwych dróg, gdyż mogą zawierać szkodliwe substancje. Rośliny powinny być zdrowe i wolne od szkodników. Zbieramy je w suchy i słoneczny dzień.
Jak suszyć zioła w domu – proste sposoby suszenia ziół z ogrodu i balkonu
Poniżej znajdziesz 3 najbardziej popularne metody suszenia ziół w domu i mieszkaniu.
1. Suszenie ziół w suszarce do grzybów (elektrycznej)
Jedną z najszybszych metod jest suszenie ziół w suszarce do grzybów, warzyw i owoców. Wystarczy kilka godzin, by mieć własne suszone zioła i przyprawy. To dobra opcja dla tych, którzy chcą kontrolować warunki suszenia. Umożliwia precyzyjne ustawienie temperatury i wilgotności, co gwarantuje równomierne suszenie i minimalizuje ryzyko pleśni. Dzięki kontroli temperatury, zioła zachowują swoje właściwości smakowe i aromatyczne.
Suszarka elektryczna jest pojemna i w zależności od ilości tacek pomieści sporo łodyg i liści.
2. Suszenie ziół w piekarniku
Innym efektywnym sposobem jest suszenie ziół w piekarniku. Polega on na umieszczeniu ziół na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i pozostawieniu w niskiej temperaturze przez kilka godzin. Ten sposób jest szybszy od naturalnego, jednak wymaga większej uwagi, aby uniknąć przesuszenia ziół.
Dla lepszej wentylacji drzwiczki piekarnika powinny być uchylone. Możemy także włączyć funkcję termoobiegu. Czas suszenia zależny jest od gatunku zioła i zawartości wody w liściach i wynosi od 30-60 minut. Przy grubszych mięsistych liściach, suszenie może trwać nawet kilka godzin.
Maksymalna temperatura dla większości ziół to 35 stopni Celsjusza. Wyższa może przypalić liście i zmienić znacząco ich kolor.
Proces suszenia kończymy, kiedy liście stają się kruche. Po ostygnięciu możemy zapakować je do słoika.
3. Suszenie ziół metodą naturalną
Tradycyjną metodą suszenia ziół i kwiatów jest suszenie powietrzne, które polega na zawieszeniu roślin w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Zerwane pędy ziół wiążemy w pęczki za pomocą jutowego sznurka i wieszamy na haczykach zamontowanych w sufitach strychu lub poddasza. Pęczki nie mogą być zbyt duże, aby zioła mogły równomiernie się ususzyć. Ta technika nie wymaga specjalistycznego sprzętu i można nią suszyć duże ilości roślin, co czyni ją idealną dla osób uprawiających zioła w ogrodzie lub na balkonie. Jeśli mamy więcej miejsca, gałązki rozkładamy luzem na tacach, gazetach lub siatkach.
Susząc zioła metodą naturalną, przydadzą się różnego typu wieszaki. W naszym sklepie znajdziesz żeliwny wieszak do suszenia ziół i kwiatów np. lawendy oraz pojedyncze wieszaki żeliwne.
Czy zioła można suszyć na słońcu?
Dla zachowania olejków eterycznych zawartych w pędach, liściach i kwiatach, powinniśmy unikać wystawiana ich na słońce. Zerwane i wystawione na silne działanie słońca mogą stracić kolor i aromat, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce ocienione i przewiewne np. altanka, weranda.
Jak przechowywać suszone zioła by nie straciły smaku i zapachu?
Aby zatrzymać świeżość i pełnię właściwości suszonych ziół, powinniśmy je dobrze zabezpieczyć przed wilgocią, dostępem silnego światła i szkodników np. moli. Możemy je przechowywać w:
- Szklanych słoikach z nakrętką
- Zamykanych plastikowych pojemnikach
- W papierowych torebkach (w szafkach)
- Lodówce (w opakowaniach)
Regularne sprawdzanie stanu ziół pozwala na wczesne wykrycie ewentualnych problemów, np. pleśni czy szkodników. Warto opisać opakowania z poszczególnymi ziołami, gdyż w stanie suszonym łatwo jest się pomylić.
Prawidłowo wysuszone i opakowane zioła posłużą nam wiele miesięcy.